Welke borstkolf en welke maat schild?

Welke borstkolf en welke maat schild?

-Kolfapparaat en borstschild info zodat je optimaal kunt kolven-
Op internet word je overspoeld met verschillende artikelen over de aanschaf van een borstkolf, de werking ervan en dat de maat of soort borstschild bepaald hoeveel melk je kunt kolven. Je zou er horendol van worden! Hoe zit t nu precies en krijg je objectieve informatie?

‘Welke borstkolf?’

‘Welk kolfapparaat bevelen jullie aan?’

‘Welke borstkolf aanschaffen?’

‘Koopadvies borstkolf’

‘Aanschaf borstkolf: Tips?’

‘Welke kolf is het best?’

‘Afkolven, welk kolfapparaat heb ik nodig?’

‘Kolf kopen’

‘Welke elektrische borstkolf’

‘Borstkolf aanschaffen’

 

Een lactatiekundige ibclc of andere professional met verstand van zaken zal je nooit 'blind' een bepaald merk aanraden. Dat kan ook niet want geen enkel lichaam, geen enkele moeder en geen enkele toeschietreflex is hetzelfde. Het kan zelfs wel eens zo zijn dat een motor van een bepaald merk met een kolfset van een ander merk  het beste bij je past.

 

Hoe dat zo?

Een kolf is een apparaat wat vacuum kan maken. Doordat het t vacuum aantrekt en loslaat, stimuleert het de borst om melk ‘los te laten’. Hoe sterk die stimulans is, wordt meestal bepaald door de maat en pasvorm van het schild en het ritme van het kolfapparaat.

 

Ten eerste heb je verschillen in kolfmotoren qua ritme:

*Er zijn kolven waarvan je de sterkte van het vacuum en het ritme van de snelheid kunt bepalen.

*Er zijn kolven die fabrieksinstellingen hebben wat het kolfritme betreft. Het vacuum (de sterkte) kan je wel zelf aanpassen.

 

Waarom dat verschil?

We leggen het je uit met het principe van een handkolf: Als de melkstroom eenmaal op gang is dan is het verstandig om het vacuum aangetrokken te houden zolang je straaltjes melk ziet. Als het melkstraaltje ‘slap’ wordt, trek je het vacuum weer aan.

Wanneer je dit vergelijkt met een elektrische kolf met een bepaalde fabrieksinstelling dan zie je dat de pomp het vacuum automatisch loslaat terwijl je nog wel een goede melkstroom hebt. Dat is jammer omdat je nu niet optimaal gebruik maakt van de melkstroom die maar een bepaalde periode duurt (zie grafieken moedermelknetwerk.nl).

Feit - Sommige moeders kolven met een handkolf flinke flessen vol zonder dat ze daar veel moeite voor doen -

Niet alle moeders hebben dezelfde soort toeschietreflex. Of je nu een baby aan de borst hebt of kolft; het type toeschietreflex blijft hetzelfde. De baby anticipeert zelfstandig op jouw toeschietreflex maar met een kolf zul je dit patroon moeten nabootsen.

 

Illustratie… Baby wekt TSR op en gaat drinken, wanneer TRS inzakt, zal baby weer snel en oppervlakkig gaan zuigen om de TSR op te wekken om vervolgens weer met lange teugen melk te kunnen drinken als de melk weer rijkelijk gaat stromen (zoek jouw eigen TSR op). Dit probeer je te imiteren met een borstkolf.

 

Het kan dus zomaar zijn dat je het beste kolft met een kolfmotor waarvan je het ritme erg laag kunt zetten omdat je een hele goede maar vooral constante melkstroom hebt (Ameda, Ardo, Lansinoh).

Wanneer jouw TSR niet zo constant is, heb je meer baat bij een kolfmotor die snel het vacuum loslaat en weer aantrekt en een fabrieksinstelling heeft die je niet kunt beïnvloeden (Medela, Avent, Difrax, Libento, en anderen)

 

 

Het verhaal wordt er niet makkelijker op wanneer we er nu moeten bij zeggen dat een motor iets langzamer gaat pompen wanneer je het vacuum (de kracht) op gaat voeren. Dat is gewoon een technisch iets… de motor heeft even tijd nodig om weer terug te schakelen…

 

De moraal van dit verhaal is dus dat wat voor jouw vriendin zo goed kolft, niet echt voor jou van toepassing is. De toeschietreflex en melkstroom zijn meestal niet hetzelfde en dus ook niet vergelijkbaar. Niet qua kolven en zeker ook niet qua live voeden aan de borst. Geen enkel moeder & kind paar zijn hetzelfde en ook niet wanneer je kolft.

 

Niet alleen de motor van een borstkolf bepaald het de hoeveelheid melk die je kunt kolven maar ook de pasvorm van de schilden. De kolf is immers een vacuum apparaat en de pasvorm van de kolfset zal bepalen hoe goed vacuum gecreëerd wordt. Wanneer je een te groot borstschild gebruikt, zul je vaak ook voor een hoger vacuum kiezen. Met een passend schild is het vacuum van de pomp beter te ‘fine tunen’.

 

Er zijn 3 soorten schilden verkrijgbaar:

*Standaard harde schilden (al dan niet met een zachte inleg)

*Gehoekte borstschilden

*Geheel silicone 3D schilden

 

 

 

 

Bij harde schilden moet je er op letten dat de tepel vrij kan bewegen in de tunnel. Wanneer je meer dan 3 mm tepelhof de tunnel in trekt, kan het raadzaam zijn om te zien of je met een verkleiner (al dan niet van silicone) of kleiner schild een betere pasvorm bereikt.

Kijk ook of de bouw van het schild bij de vorm van jouw borsten past. Sommige schilden lopen niet erg schuin naar beneden waardoor je telkens voorover moet bukken om de melk in de fles te laten vallen. Hier lees je meer info over de openingshoek van een borstschild.

 

Tip: meet de diameter (doorsnede) van jouw tepel en tel daar 2 à 3 mm bij op. Je weet nu bij benadering de maat van jouw tepel voor een standaard hard schild.

 

Een gehoekt borstschild loopt vrij schuin naar beneden zodat je relaxter kunt zitten en de melk beter naar beneden stroomt. Deze schilden zijn los verkrijgbaar. Ze passen niet op elk merk kolf.

Bij een gehoekt borstschild zul je zie dat de tepel en tepelhof juist wel tegen de rand van de tunnel aan komt. Dit hoort zo. De overgang van schild naar tunnel is geleidelijk zodat je geen schuring voelt.

 

Tip: meet niet alleen de diameter van jouw tepel op maar kijk ook naar de cupmaat om een juiste maat gehoekt schild te kiezen.

 

Geheel silicone 3D schilden vormen zich om de tepel en tepelhof heen. Je ziet dat het silicone druk geeft tegen tepel en tepelhof zodat de melk uit de borst haalt precies zoals een baby dat doet. Silicone 3D schilden zijn maar in een maat beschikbaar. Tepel en tepelhof raken de wand van het schild tijdens de compressiefase. Dit hoort zo.

 

Tepelkussens en zachte inlegjes kunnen er voor zorgen dat een standaard hard borstschild beter aansluit op de borst, tepelhof en tepel. Voornamelijk voor moeders met een vrij elastische huid zijn tepelkussens en inlegjes handig omdat ze de huid opstroppen. De huid zal nu niet ver in de tunnel van het borstschild schuiven.

 

Als je al een kolf hebt aangeschaft maar niet tevreden bent over de maat en pasvorm van jouw borstschilden dan mag je ons natuurlijk altijd bellen of appen. Een video of foto (nee, jouw hoofd hoeft er niet op te staan…) helpt ons vaak om je een andere optie te geven zodat je makkelijker door kunt.

Je mag natuurlijk ook altijd langskomen voor een Kolfconsult. Wanneer je vergoeding krijgt voor lactatiekundige zorg dan kan je de factuur voor dit consult ook declareren bij de zorgverzekeraar.

Plan hier een kolfconsult in op de online agenda van de BorstkolfWinkel.

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »