Je geeft geen borstvoeding dus ben je een slechte moeder… ‘In de luren’

Je geeft geen borstvoeding dus ben je een slechte moeder… ‘In de luren’

Ik ben het beu… Heel erg beu: Als je geen borstvoeding geeft dan ben je een slechte moeder.
Als ik weer een dergelijk topic door mn strot geschoven krijg via (social) media kan ik het niet laten. Ik lees het toch terwijl ik dat helemaal niet wil. Iedereen buitelt over elkaar heen. De ene lelijke opmerking over de andere.
Mijn hormonen zijn al lang gezakt. Inhoudelijk reageren op deze hele MommyWar discussie is niet meer mijn ding. Ik zie iets heel anders gebeuren: Panem et circenses (brood en spelen) & Divide et impera (verdeel en heers).

Ons jongste kind wordt 16 dit jaar. We hebben 5 kinderen en ja, allemaal hebben ze borstvoeding gehad. Of het goed lukte? Om heel eerlijk te zeggen, heb ik alleen een tevreden gevoel over borstvoeding bij de jongste van de 5. Die andere 4 keer passen in mijn categorie ‘mislukt’. Nouja, niet gelukt met bijpassend schuldgevoel…

Kind #1: mislukt met 6 weken, #2: mislukt met 2 maanden, #3: mislukt met 4 maanden, #4: hangen en wurgen tot 6 maanden.

 

Kind nummer 5 heeft een stofwisselingsziekte (PKU) en kreeg een mix van 4 speciale kunstvoeding en 3 borstvoedingen per dag. Soms smokkelde ik een beetje en sneakte ik er stiekem nog 2 voedingen tussendoor.  Ook dan had ik een schuldgevoel; in publiek gaf ik de borst en draaide mezelf om in een hoekje om er nog een fles er achter aan te geven. Stel je voor dat iemand het zag! Ze zouden vast denken dat ik zielig was en niet goed spoorde. Fles, borst, fles, borst… Maak even gewoon een keuze alsjeblieft… Toch lekker dat ik deze combi anderhalf jaar (tot volle tevredenheid van mezelf én baby) zo heb laten lopen.

 

Dus, over dat ‘schuldgevoel’… Daar heb ik nu dus een jaartje of 29 over kunnen nadenken. Natuurlijk ben je een goede moeder als je doet wat binnen je mogelijkheden ligt. That's it;  niet meer en niet minder. Zoek goede informatie en maak een keuze. Wat de rest doet? Helemaal hun eigen ding.

 

Wat me dan weer wel opvalt, is iets heel anders. Een invalshoek die je als borst of flesgevende moeder niet eens kunt bedenken omdat je jezelf aangevallen voelt als het er wéér eens over gaat. Je emoties nemen de overhand; iemand drukt op jouw RODE knop.

 

Panem et circenses (brood en spelen)

&

Divide et impera (verdeel en heers)

 

Let eens goed op:

Artikelen over voors en tegens van borst of flesvoeding worden alleen geplaatst in de ‘komkommertijd’. Als er weer eens geen actie is op bepaalde websites dan weten ze altijd wel een artikel te vinden of te schrijven over schuldgevoelens die moeders hebben en hoe slecht we elkaar niet moeten vinden. Succes verzekerd!

 

Geef ons sukkelige moeders het topic borst en fles en we buitelen als gekken over elkaar heen met misselijkmakende statements. Wie er lacht? De media die het artikel plaatste; dagenlang is er belangstelling voor het artikel omdat iedereen wel een mening heeft, zich aangesproken voelt en… ondertussen lekker verderklikt op die website. Tadáá… kat in het bakkie! Truc gelukt.

'Verdeel en heers' ofwel '2 honden vechten om een been en de derde loopt er mee heen'.

 

Dus dames: volgende keer lekker laten gaan, doorklikken en gewoon voor je kindje zorgen. Laat jezelf niet om de tuin leiden door artikelen die niet geschreven zijn om je te helpen maar een totaal ander doel hebben... namelijk verkeer naar een website genereren.

Om maar bij de spreekwoorden te blijven: ‘Laat je niet in de luren leggen’.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »