12 Bruikbare tips bij het kopen van een borstkolf

12 Bruikbare tips bij het kopen van een borstkolf

12 Bruikbare en belangrijke tips bij het kiezen & kopen van een borstkolf door lactatiekundige ibclc Chella Verhoeven.

Het uitkiezen van een kolf lijkt een moeilijke klus. Wat zijn nu de belangrijkste tips waarmee je echt aan de slag kunt wanneer je een borstkolf wilt kopen?

 

12 Bruikbare tips bij het kiezen & kopen van een borstkolf

 

 1. Vergoeding zorgverzekering

Kijk jouw zorgverzekering na of je de aanschaf van een kolf vergoedt krijgt. Sommigen vergoeden (een deel) voor een huur of koopkolf en anderen vergoeden alleen een lactatiekundig (kolf)consult.

Voor een snel overzicht ga je naar de websites van Independer of Zorgwijzer.

 

 1. Wanneer schaf je de kolf aan?

Het is verstandig de kolf pas aan te schaffen als jouw kindje geboren is en de melkproductie op gang is. Als de borstvoeding goed op gang is, kan je pas bepalen wat voor een soort kolf je nodig hebt (handmatig, elektrisch, enkel, dubbel, instellingen van een elektrische kolf en schildmaat). Wanneer je een kolf nodig hebt om jouw melkproductie op gang te krijgen dan is het verstandig zolang een kolf te huren.

 

 1. Tweedehandse kolf kopen?

Soms is het aanlokkelijk om een tweedehands kolf te kopen. Let dan op de volgende dingen:

-Heeft de kolf een gesloten systeem? (meer info open- en gesloten systeem kolf)

-Hoe oud is de kolf? Heeft de kolf veel uren gedraaid?

-Is er een aankoopnota aanwezig?

-Valt de kolf nog binnen de wettelijke garantie?

-Koop een afkolfset met jouw maat borstschilden (ga hier naar de tepelmeter)

-Kan je snel losse onderdelen bestellen? (in de BorstkolfWinkel staan alle onderdelen op voorraad)

 

 1. Nieuwe kolf kopen?

Wanneer je een nieuwe kolf binnen de EU koopt, weet je zeker dat de motor en kolfset hygiënisch schoon is en er 2 jaar garantie op zit. Let op wanneer je een kolf via Aliexpress koopt; hier zit doorgaans maar één jaar fabrieksgarantie op en klachten zijn niet snel op te lossen. Erg onhandig als je afhankelijk bent van een borstkolf.

 

 1. Borstkolf huren

Een huurkolf zal altijd een gesloten systeem hebben zodat deze door meerdere moeders gebruikt kan worden. De afkolfset die je gebruikt, moet je altijd zelf aanschaffen en kan nadien geheel of gedeeltelijk omgebouwd tot een persoonlijke borstkolf wanneer je een aparte motor en adapter aanschaft.

-Een ziekenhuiskolf waarmee je de melkproductie op gang brengt wanneer de baby dat (nog) niet doet. Deze heeft een of twee sterke motor(en) en zal software in de pompunit hebben om melkproductie zo snel mogelijk op gang te brengen. Ziekenhuis kolven zijn vrij groot van omvang, niet makkelijk mee te nemen en redelijk prijzig om te huren.

-Een persoonlijke kolf waarmee je jouw melkproductie ‘onderhoud’. Deze borstkolf is een stuk kleiner en kan makkelijk in een tas.

 

 1. Afkolfset ombouwen

Wanneer je een huurkolf hebt gebruikt dan is het vaak mogelijk om de persoonlijke kolfset om te bouwen naar een persoonlijke kolf. Je gebruikt dan de kolfset van een bepaald merk met een kolfmotor van een ander merk. Je kunt natuurlijk ook ombouwen naar een handkolf. Hier zie je welke mogelijkheden je hebt tot het ombouwen van een kolf.

 

 1. Koop of huur de kolf bij een expert

-speel niet met jouw melkproductie en het eten van jouw kindje-

Een borstkolf kopen of huren lijkt een redelijk dure aanschaf. Uiteindelijk zul je jouw geld terugverdienen omdat je geen kunstvoeding hoeft aan te schaffen. Om ervoor te zorgen dat je geen kat in de zak koopt (of huurt), maak je het beste een afspraak met een lactatiekundige ibclc die samen met jou kijkt welke borstkolf het meeste geschikt is in jouw situatie. Ze kan je helpen met de juiste maat borstschild voor een optimale werking van de pomp, kijkt met je mee of je het beste enkelzijdig, dubbelzijdig of liever een handkolf gaat gebruiken en zoekt een motor met je uit die het beste op jouw toeschietreflex anticipeert.

Je kolft nu in een zo kort mogelijke tijd de meeste melk voor jouw kindje.

 

 1. Plan een kolfconsult in bij een lactatiekundige

Het kolven met bijvoorbeeld een handkolf of een elektrische kolf is een heel andere techniek. Daarnaast zijn er kolfmotoren waarbij je alleen de zuigkracht omhoog kunt zetten en kolfmotoren waarbij je naast de zuigkracht ook de snelheid van de pomp kunt instellen.

Aangezien een borstkolf een vacuümpomp is, tellen allerlei variabelen op tot een goede en efficiënte werking. Wat voor de ene moeder heel goed werkt, hoeft niet per se optimaal te zijn voor jou. Jouw lactatiekundige kan je hierbij helpen zodat je thuis niet een week lang zelf alles moet uitzoeken.

Kolfconsulten worden gerekend onder lactatiekundige zorg en worden meestal vergoedt vanuit jouw aanvullend zorgpakket (kijk jouw polis na). Sommige zorgverzekeraars vergoeden jouw kolf alleen wanneer die wordt geadviseerd door een lactatiekundige en onderdeel is van lactatiekundige zorg. Andere zorgverzekeraars hebben een factuur nodig waarop vermeld staat dat de verkoper is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen en een AGB code.

 

Zoek hier een lactatiekundige bij jou in de buurt in Nederland

 

Zoek hier een lactatiekundige bij jou in de buurt in België

 

 

 1. Pasvorm van de borstschilden in de kraamtijd en erna

De vorm en grootte van jouw borsten en de rekbaarheid van de huid is in de kraamtijd anders dan wanneer je al een tijdje borstvoeding geeft en de borsten weer een enigszins herkenbare vorm aannemen. De borstschilden die je in de kraamtijd goed paste en waarmee je goed kon kolven, kunnen na de kraamtijd wel eens anders functioneren. Ben jezelf er van bewust dat de maat van de schilden kan veranderen en zelfs aan de ene kant een andere maat kan hebben dan aan de andere kant (wanneer je dubbelzijdig kolft).

Download hier de ‘tepelmeter’ van Maymom' en bekijk voorbeelden van slecht en goed passende borstschilden.

 

 1. Wat voor soort bedieningssysteem heeft de kolf?

De meeste moderne borstkolven hebben een ‘2 fase systeem’. Dit betekent dat je de kolf kort en oppervlakkig kunt laten lopen om een toeschietreflex op te wekken en met 1 druk op de knop naar de kolfmodus kunt overschakelen (langzamer met iets meer vacuüm). Vaak schakelt dit systeem automatisch na twee minuten naar de afkolfmodus. Andere kolven moet je telkens zelf opnieuw instellen en hebben geen automatisch programma.

 

 1. Handsfree kolven

Wanneer je dubbelzijdig wilt gaan kolven, is de bediening van de kolfmotor een beetje lastig omdat je beide handen moet gebruiken om de kolfsets vast te houden. Weet dat er allerlei mogelijkheden zijn om handsfree te kunnen kolven. Gebruik een kolfBH om de schilden in op te hangen zodat je beide handen vrij hebt. Je kunt ook 2 haarelastieken in elkaar lussen om beide borstschilden op zijn plaats te houden of zelf een kolfBH maken.

 

 1. Lees jezelf vooraf in: wat denk je nog meer belangrijk te vinden? (bekijk KolfWijzer)

-Grootte van de kolf: moet de kolf mee naar jouw werk? Ga je met de fiets, auto of openbaar vervoer?

-Geluid: waar ga je kolven? Een kolf die aangedreven wordt door een zuiger maakt minder geluid dan een kolf die een membraan gebruikt om de motor aan te drijven.

-Open of gesloten systeem: buiten het feit dat een pomp besmet kan worden met bacteriën, virussen of schimmels bij een open verbinding moet je rekening houden met het ontstaan van condens. Condens ontstaat wanneer er lucht verplaatst wordt van een warme omgeving (een lichaam) naar een koude omgeving (de pomp). Opgedroogde condensdruppels in een kolfslang ziet er niet fris uit maar nog belangrijker is dat de condens ook richting het elektrische gedeelte van de motor kan aantasten en de pomp slechter gaat werken.

-Wil je enkel, dubbel of handmatig kolven?

-Zijn de onderdelen makkelijk en snel schoon te maken?

-Heeft het type kolf de mogelijkheid om een andere maat borstschild te gebruiken?

-Zijn losse onderdelen makkelijk verkrijgbaar?

-Ben je afhankelijk van een stopcontact? Sommige kolven hebben een oplaadbare accu en anderen kun je alleen gebruiken op netstroom of batterijen. Weet dat er tegenwoordig USB kabels in verschillende voltages verkrijgbaar zijn zodat je jouw kolf ook met een powerbank kunt gebruiken.

-Vind je het belangrijk dat de borstkolf een (verlicht) display heeft?

 

Tot slot:

De aanbevelingen dat bepaalde kolven geschikt zijn voor een bepaald aantal keer per week gebruik is niet van belang. Op alle elektrische kolven zit een garantie van 2 jaar buiten val- of breekschade om. Wanneer jouw kolf stuk gaat, neem je contact op met de winkel waar je de kolf hebt gekocht en zij zullen contact opnemen met de distributeur.

Sommige moeders hebben een hele goede toeschietreflex en zullen met een handkolf meer melkopbrengst hebben dan met een elektrische kolf. Een handkolf is dus niet alleen voor incidenteel gebruik!

 

Succes met kolven!

PS: heb je ondertussen specifieke vragen? pak de telefoon en bel me gewoon even ;-)

0031-6-24585483

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »